SİSTEMLER SİLSİLESİ - Ege'nin Hava Tahmin Sitesi - İzmir Hava Durumu

SİSTEMLER SİLSİLESİ

Tarih: 02.01.2019

Bu sistem için ilk yaptığım yorumda Denizli kara gömülecek, İzmir kar görecek diye bir ifadem olmuştu. Beklentilerim halen aynı doğrultuda geçerlidir. Derin ab nedeniyle ekstrem hadiselerin yaşanacağı kesin. Tabiki her sistemde olduğu gibi kimi yerler sistemin kaymağını yerken kimi yerler beklentinin altında kalacak. Fakat İzmir'de zaten Çanakkale veya Kütahya da ki kadar kar yağışı beklemediğimizden dolayı beklentiler dahilinde gayet verimli bir sistem geçireceğimizi düşünüyorum. Aşağıda paylaştığım verileri inceleyelim. Çözümlenmiş İzmir Skew-t Log diyagramında yağışın çok etkili olamayacağını azda olsa Konvektif engelleme söz konusu olduğunu öngörebiliriz. Yinede Atmosferin kararsız olduğunu söyleyemeyiz. Lakin LCL değeri yani bulut taban seviyesi bir diğer tabirle yükselen havanın doygunluk seviyesi 943 hpa görünüyor. Bu bağlamda 982 hpa da olduğumuzu düşünürsek bir miktar istediğimiz yoğunlaşma olmadığından yağışın kalitesiz olabileceğini öngörebiliriz.

İzmir'in Güneyi ve Kuzeyinde örtü oluşturacak kar yağışı tahmin ediyorum. Merkezde ise sulu kar ihtimali daha fazla görünüyor. Özellikle Kuzeyde Bergama, Kınık, Menemen hattı, Güneyde ise Tire, Ödemiş, Torbalı hattı hatırı sayılır kar görecektir.

Deniz seviyesinde olan şehirler için 850-1000 hpa thickness(kalınlık) haritası kar tahmini açısından önem taşımaktadır. 850 hpa da -5-6 izoterminin girdiği sırada kalınlık haritasının kar açısından uygun olduğunu görüyoruz.

Rüzgar yönü de dek bantlarının oluşumu için çok önemli tabiki. Yüksek ve Alçak seviyede Karayele dönmesi muhtemel olan rüzgar radarda görebileceğimiz dek bantlarını bize oluşturacaktır.

Şimdi gelelim diğer şehirlerimize;

Manisa: Kar yağışından nasibini alacağını düşünüyorum Kuzey ilçeleri Doğu ilçelerine göre daha şanslı olacak. Soma, Akhisar arasında ciddi miktarda kar görülebilir.

Aydın: Coğrafi konumu nedeniyle İzmire göre daha geç saatlerde kar yağışına kavuşacak. İç kesimlerindeki daha karasal ilçeleri oldukça şanslı görünüyor.

Muğla: Cumartesi geç saatlerde hatrı sayılır kar yağışı görecektir.

Denizli:Hem ilk sistemde hem ikinci sistemde kara gömülmeye adaydır. Denizli biraz sabredecek geç olacak ama güzel olacak.

Uşak, Afyon, Kütahya için değerlendirme yapma gereği duymuyorum. İlk sistemin yaratacağı etki 7-8 Ocak için kar şartlarını daha olgun hale getirecektir. Umarım beklentilerimizi karşılayan bir sistem olur.



Yorum Ekle

İsim:
Yorum:

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş..