BİR BUÇUK GÜNLÜK KUVVETLİ VE HIZLI SOĞUMA - Ege'nin Hava Tahmin Sitesi - İzmir Hava Durumu

BİR BUÇUK GÜNLÜK KUVVETLİ VE HIZLI SOĞUMA

Tarih: 13.01.2019

Batı kesimlerde üç gün boyunca devam eden kuvvetli yağışlar Pazar günü yerini Parçalı bulutlar arasından güneşli gökyüzüne bıraktı. Bir günlük güneşlenmenin ardından yeni haftanın ilk günü (14 Ocak Pazartesi) bölge geneli yine çok bulutlu, kıyı kesimlerde kısa süreli yağış geçişleri görülecek. Orta Akdeniz üzerinden gelişecek olan merkezi 995mb derinliğine vararak Salı günü çok hızlı gelişecek olan soğuk havanın destekleyeceği yağışlı sistem kuvvetli yağmur, fırtına ve yoğun kar yağışlarını da beraberinde getirecek. Pazartesi gece saatlerinden itibaren Batı'da etkisini arttırmaya başlayacak olan yağışlar, Salı sabahı bölge geneline yayılmış olacak.  Salı günü büyük bir alanda yağmur ve sağanak şeklinde başlaması beklenen yağışların, öğle saatlerinden itibaren çok hızlı giriş yapması beklenen soğumayla bir çok yerde kara dönmesi bekleniyor. 

Salı günü kıyılarda kuvvetli yağmur, İç kesimlerde ise öğleden sonra yoğun kar beklentisi var. Kar'lı alan içerisine günün ikinci yarısında İzmir ile Manisa, akşam saatlerine doğru ise Denizli ve Muğla'nın da girme ihtimali yüksek. İç Ege'de özellikle öğle saatlerinden itibaren, geceye kadar kar yağışının yoğun şekilde sürmesi bekleniyor. Soğumanın hızına bağlı bahsettiğim zaman aralığı için oynamalar olabileceğini hatırlatarak; Manisa'da Salı akşama kalmadan yağışın kar'a dönme olasılığı söz konusu. İzmir içinde durum benzer. Yüksek kesimleri başta olmak üzere akşama doğru yağışın cinsi Karla Karışık Yağmur, yüksek kesimlerinde direkt kar olarak görülme ihtimali bulunuyor. Denizli ve Muğla soğumanın daha geç giriş yapacağı yerler olacağından diğer kentlere göre kar'a dönüş daha geç olacak. Denizli için Salı akşamı yoğun kar beklentim bulunuyor. Gece'de sürmesini beklediğim yağış, Çarşamba sabaha kalmadan kesilmiş olacak. Muğla'da Salı günü kıyılardaki kuvvetli yağmur su baskınlarına sebep olabilir dikkat. Akşam-Gece saatleri aralığında da Muğla için kar beklentim bulunuyor. Aydın'da kıyılar başta olmak üzere yağış ağırlıklı olarak kuvvetli yağmur şeklinde olacak. Salı akşamı yüksek kesimleri ile Karacasu, Bozdoğan gibi iç kesimlerinde kar görülme olasılığı yüksek. Bunların dışında Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak gibi iller zaten yoğun kar yağışlarından nasibini alacak şehirler. Kuvvetli yağışların yanında Salı öğleye doğru Fırtına hızına ulaşacak rüzgarın gece saatlerine kadar çok kuvvetli esmesi, Çarşamba günü orta kuvvette esmeye devam etmesi bekleniyor. Salı günü çok hızlı giriş yapması beklenen soğuk hava, aynı hızla Perşembe günü bölgeyi terk etmiş olacak. 

Beklediğimiz soğuk ve yağışlı hava derin Alçak Basınç hareketiyle gelişecek olduğundan, yağış konusunda son ana kadar değişimler ihtimal dahilindedir. Bol aksiyonlu, bazı bölgeler için sıkıntı yaratabilecek kısa süreli sistem bizleri bekliyor. 



Yorum Ekle

İsim:
Yorum:

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş..