YAĞIŞLI DÖNEM VE SONRASI - Ege'nin Hava Tahmin Sitesi - İzmir Hava Durumu

YAĞIŞLI DÖNEM VE SONRASI

Tarih: 11.12.2020

Uzun süre hasret kaldığımız yağışlara nihayet kavuşmuş durumdayız. Yağışlar hafta sonu da etki alanını genişleterek devam edecek. 3-4 günlük yağışlı periyodun ardından yine yüksek basınç etkisine gireceğiz. Sıcaklıklar ise mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Barajlardaki doluluğun tatmin edici yükselmesi için kar yağışının yağmura oranla çok daha büyük bir etken olduğunu biliyoruz.

Peki neden İskandinavya üzerinden soğuk hava güney enlemlere inemiyor ve özlediğimiz kar yağışlarını alamıyoruz. ?

Bunun başlıca en büyük nedeni polar vortex (kutup girdabı) in güçlü olmasıdır. Özellikle batılı esen Zonal rüzgarların kuvvetli olması kutup girdabını güçlü tutar ve soğuk havayı kuzey enlemlere hapseder. Zonal rüzgarların doğulu esmesi halinde ise coğrafyamızda sibirya hava koşullarının etkili olabilme ihtimali yüksektir. Coğrafyamız için ideal noktası 0-20 m/s aralığıdır. Aşağıdaki tabloda zonal rüzgarların çok fazla zayıflamaması bizim istediğimiz darbeyi kutup girdabına vuramıyor. 

 

 Ay Sonu Sibirya Etkisi

Buna rağmen ay sonuna doğru Sibirya üzerinden soğuk hava akışı ihtimali mevcut. Kar açısından önümüzdeki pattern sadece Sibirya üzerinden sistem kovalayabileceğimiz yönündedir. Ay sonuna doğru olası Sibirya sisteminde Ülkemizin Kuzey ve İç kesimleri ilk tatmin edici kar yağışına kavuşabilir. 

Son olarak Orta ve Uzun vade de bize yön veren mutlaka dikkate alınması gereken MJO Endeksine ve sıklıkla takip ettiğimiz Nao ve Ao endekslerine bakalım.

Sıklıkla takip ettiğimiz Nao ve Ao endekslerine yön veren MJO endeksi 8 fazdan oluşuyor. 1 ve 5. faz geçiş dönemi olduğundan bize bir fikir vermez. 2-3 ve 4. fazlarda ise Nao ve Ao endekslerinin Pozitif değerlerinin pozitif seyrettiği görülür. 6-7 ve 8. fazlarda ise Negatif Nao ve Ao seyri görülür. Aşağıdaki 2 haftalık Mjo verisinde 6 ve 7. faza doğru eğilim görüyoruz. Nao ve Ao endeks eğilimlerine baktığımızda da Bir süre daha Negatif seyrin devam edeceğini görüyoruz. Önemli bir detay ise ılık dönemden mevsim normalleri ve altı sıcaklıklara dönmemiz için aşırı negatif seyir eden Ao endeksinin nötre yakın olması gerekiyor.

 



Yorum Ekle

İsim:
Yorum:

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş..